Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
03.05.2010 12:15 - Bluba Lu - интервю за Quadrotopia
Автор: felixkotkov Категория: Музика   
Прочетен: 1562 Коментари: 0 Гласове:
3



Константин Кацарски и Димитър Паскалев за шестия двоен албум на бандата Quadrotopia.

.: С кого работихте по албума?

Константин Кацарски:
Записвахме го близо около година, след втория концерт Квадротопия. Мастерира го звуковият инженер на Пинк Флойд, Анди Джаксън.

Работихме с много музиканти, някои познати от предните ни албуми, но всъщност новите лица и вокали в албума са на Мария под псевдонима Naima, Деница (от Music Idol 2 - бел.авт.) с псевдоним Sihaya и южноафриканската певица Пени О"Съливан.

Петко от Airback записа мъжките вокали, но той не е нов, защото в един предишен период е бил и наш басист.

.: Защо са нужни псевдоними?

Константин Кацарски:
Защото това е наш проект, в който представяме определени хора и може би е хубаво те да излизат с определени имена, които да бъдат познати от този албум нататък. Защото все пак Мария или Деница... такива имена има много, особено в един определен стил музика...

image
Sihaya, Penny и Naima.
 
.: Още на първо слушане личи, че Квадротопия е албум с мисия... Каква е тя?

Димитър Паскалев:
Това е албум, който говори за времето, в което живеем и за безвремието. Казани са много неща и не ми се иска да ги преразказвам. Но във всички случаи тръгнахме от идеята да направим нещо, което да има стойност и след 20 години. Изразихме го с думи и идеи, които съществуват повече от 30 години във философията и музиката.

.: В същото време звукът е силно повлиян от 70-те години...

Димитър Паскалев:
Да, тръгнахме оттам и стигнахме до днес. В този период от време е имало голямо напрежение и заряд в музикалното пространство, което е довело до съществуването на адски вдъхновени проекти и музика, каквито днес, в днешния бульон от комерсиални проекти и нискобюджетни продукции сякаш не могат да бъдат реализирани.

В тия времена са казани такива думи и са измислени такива песни, които не са загубили ценността си и до днес. Затова ние потърсихме отново в този период и се опитахме да пречупим нещата, особено във втората част на албума през гледната точка на днешния ден – затова той е за днес и за безвремието.



.: Двата концерта Квадротопия бяха свързани със специфичния начин на звучене, чуване и слушане. Защо остана това заглавие?

Константин Кацарски:
Да, този албум беше замислен като квадрофоничен концерт. Нямахме идея дали ще го реализираме като албум. Наименованието дойде оттам, че искахме да направим концерт, който да постави публиката в едно ново измерение. Без център на вниманието - хората да бъдат заобиколени от звук и музиканти, и всеки сам да реши в даден момент какво да слуша и гледа.

Димитър Паскалев: Квадрофонията, визирайки същите онези 70-те е израз на една утопия - тогава пионерите на звука, като Алън Парсън например, са били много вдъхновени да реализират нови стандарти, в които звукът да изживее по-високо ниво на усещане, възпроизвеждане и масова продукция.

Това, което се случва обаче, е, че въпреки че са правени стандарти за реализиране на такава музика, концерти и албуми, този стандарт не се налага.

По-късно през 21 век се получава възраждане със съраунд звука, в което вече на масовия пазар има технология за пространствено ориентирана музика, но иронията е, че колкото и светли умове да се опитват да накарат музиката да звучи в пространството, хората все повече слушат на мобилните си телефони и компютрите си моно звук с ужасно качество.

И вниманието върху музиката е много по-малко и хората губят чувствителност към звука. Затова е и иронията в заглавието на албума - това е една несбъдната утопия.

image

.: Самите текстове също са на ръба на абсолютната утопия и антиутопията...

Константин Кацарски:
Димитър е автор на всички текстове, с изключение на един.

Димитър Паскалев: За първи път пиша текстове. И то не защото имам самочувствие, че съм добър в това, а защото имам какво да кажа. Обединява ги това, че са моите сутрешни размисли върху света, в който живеем.

.: Всички текстове са със силен акцент... това не ви ли притеснява?

Константин Кацарски:
Не, нито нас, нито англичаните. Даже се оказва, че това за тях е носител на специфична емоция - този източноевропейски акцент... Само българите имат този комплекс. Ние направихме този албум на английски, защото искаме песните да достигнат до максимално много хора, а английският е универсален език.

.: И как върви до момента?

Димитър Паскалев
: Надяваме се, че ще бъде чут. Но така или иначе, ние живеем в епоха на тотална глобализация и е вероятно да достигне до хора, за които не сме си и представяли, че ще го чуят.

Например песента Monetary Slave e вдъхновена от филма Zeitgeist и това е една шеговита форма на ирония, която не касае нас българите, а човечеството като цяло. Както и парчета като Mr. Architect, Time Over и т.н.



.: Днес не е много модерно да си сериозен, а в този албум още с първите няколко песни звучи искрена патетика...

Димитър Паскалев:
Ами някой трябва да ги каже тия неща, толкова сме се изглезили, че все повече гледаме на музикалното изкуство като на форма на забавление. Това не е лошо, но се загубва посланието...

.: Трябва ли изкуството да има мисия?

Константин Кацарски:
Ами да. Според мен, когато правиш един албум, трябва да имаш вътрешната потребност да го направиш, за да ти повярват хората. Не можеш да го правиш просто заради албума.

.: Процесът на работа по този албум беше доста дълъг... труден ли беше?

Константин Кацарски:
Не мога да кажа, че е особено труден, защото ние знаехме какво искаме да направим. Дадохме отговор и зададохме въпрос. Да, ние от месеци всеки ден сме в студио, но покрай него направихме и още много неща... Дори вече предстои следващият...

.: Какво промени в звука Анди Джаксън?

Константин Кацарски:
След като отиде при него, албумът стана по-слънчев, по-light. Чисто честотно стана светъл. Видяхме, че човек когато знае какво прави, резултатът е много добър...

.: По албума работите и с Иван Шопов (COOH) - как се намерихте? Направили сте Facebook група The God remixed Mirror :))

Константин Кацарски:
Ами да, Иван...

.: ... е Бог?

Константин Кацарски: Да, всъщност. Мен лично много ме кефи. Приятно съм изненадан от запознанството ни. И когато трябваше да правим втория сингъл на албума, ни трябваше ремикс. Спряхме се на него, адски ни изкефи, почнахме да си говорим как работи, с какъв софтуер работи.

И в един момент реших да пробвам да направя ремикс на целия албум. Бяхме притеснени адски много от времето. Така с Иван си разделихме нещата, но това е плод на една колаборация на хора, които знаят какво искат да направят.



.: Често ви сравняват с Massive Attack. Как се отнасяте към това?

Константин Кацарски:
Цитатът на нашата страница е от английско издание. Мен лично такива сравнения с големи в музиката ме ласкаят. Бих се почувствал зле, ако ме сравнят с Веселин Маринов примерно...

.: Ха-ха, защо, какво му е на Веско?

Константин Кацарски:
Не ме кефи особено. Нямам какво да науча от него, както например научих от Еди (Еди Стивънс - кийбордист на Moloko, Freakpower, Zero 7 и Ройшин Мърфи - бел.авт.), когато работихме заедно един месец. С тоя човек се научаваш на хиляди неща - ноу хау, който няма кой да ти го даде. Той е работил в най-добрите студия, с най-добрите тонрежисьори, с най-големите групи и около него постоянно се учиш.

.: Знам, че е имало идея Квадротопия да бъде филм, имало е и сценарий. Защо не се случи?

Димитър Паскалев:
Много искахме да стане и цяло лято рисувахме сторибордове. Като видяхме, че няма как да стане за момента, направихме клиповете към Monetary Slave и Pure Love, които бяха част от първоначалната идея. Ако имаме неосъществена мечта, то това остава да направим музикален филм. Ако има някой, който се интересува, можем да говорим!

.: Пазите в тайна какво ще се случи на представянето на 4 май - отворете поне малко завесата...

Константин Кацарски:
Това, което ще правим е по втората част на албума - Quadrotpia Remixed. Cooh ще пуска.

image

.: Тоест без живо пеене?

Константин Кацарски:
Ааа, ще има, ще има!

.: Албумът излиза в лимитирана серия, която представлява и билет за концерта...

Константин Кацарски:
Да, в 500 броя. Всъщност хората, дошли на концерта ще получат по едно копие от тази лимитирана версия. Целта все пак е тази музика да стигне до повече хора, затова решихме на този концерт цената да бъде цената на албума. За да може да остане при хората.

.: Ще има ли следващ клип?

Димитър Паскалев:
Ако можеш да ми отговориш ще има ли телевизии, които да го пускат и да ни плащат за това, ще ти кажа дали ще има клип.

.: Пуснахте албума си за свободно слушане във Facebook – какви са коментарите?

Константин Кацарски:
Предимно позитивни. Имаше един забавен - един агент беше писал, че слушайки едно парче искал да си направи клип, в който да скача на трева. Каквото и да означава това...

Елена Пенева за Avtora.com



Тагове:   интервю,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: felixkotkov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2432535
Постинги: 346
Коментари: 2128
Гласове: 5262