Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
14.09.2010 18:32 - Placebo взривиха Зимния дворец
Автор: felixkotkov Категория: Музика   
Прочетен: 2256 Коментари: 1 Гласове:
0



Едно от най-силните усещания е да застанеш срещу любимата си банда и да се оставиш музиката, която си въртял стотици пъти на плеъра, да води тялото и опънатите ти гласни струни като марионетка, докато ти хипнотизирано следиш светлината пред теб.

Снощи в Зимния дворец обаче не само публиката изживя поредния страхотен концерт.

В последните години не една или две банди разцепиха с невероятни лайфове, подхранени от екзалтирана фенска подкрепа тук, след доста по-скучновати представяния пред много по-големи аудитории.

Минути преди концерта питам басиста на Placebo Stefan Olsdal (очаквайте интервю!) защо продължават да се връщат почти всяка година на Балканите, а той се усмихва и казва:

"Преди години бяхме едни от първите, които започнаха да включват тези държави в турнетата си. Сега идваме, за да оберем плодовете".

Дори той обаче едва ли подозира, че на бандата предстои не само най-добрият им концерт у нас, а вероятно и един от най-емоционалните за цялото им турне (например в сравнение с вялото им посрещане на Exit 2010 въпреки десетките хиляди присъстващи).

Мит ли е невероятната българска концертна публика? Ако снощи сте били на Placebo, едва ли бихте потвърдили.

След очаквано добрата подгрявка от Babyface Clan, които вече добре се познават с хедлайнерите, Placebo излязоха на сцената точно в 21,00 часа.

Бандата започна с Nancy Boy и почти веднага пролича значителната промяна на групата от последните години.

След брилянтния, но и доста меланхоличен Meds, Battle for the Sun е първият им албум, записан без наркотици, но с инжекция млада енергия от новия им барабанист Steve Forrest, акустични инструменти и учудващо позитивни послания и акорди.

Турнето, представящо тавата пък идва с разширен лайн-ъп от музиканти (Фиона Брайс – цигулка и клавишни и ритъм китарист).

Резултатът от всичко накуп е, че Placebo звучат по-тежко от когато и да било, дори в баладичните си парчета, като Soulmates, Special Needs и кавъра на Nirvana, които правят по време на настоящото си турне – All Apologies.

Рок китари, безкомпромисни агресивни барабани и суров бас, понякога подпрени с електронни подложки – не е за вярване, че говорим за същата онази медитативна банда отпреди 10 години...

Освен Ashtray Heart, Kitty Litter, Bright Lights,The Never-Ending Why, Breathe Underwater и едноименното парче от новия им албум, чухме синглите от предишния – Meds, Infrared и Song to Say Goodbye, както и Post Blue.

Разбира се, феновете посрещнаха бурно класиките Every You Every Me, Special Needs, Teenage Angst и взривиха залата от викове на The Bitter End.

Бисът беше неизбежен – започна с електронна подложка и хиляди ръце във въздуха на Trigger Happy Hands и завърши с бурен рев и аплодисменти на Taste In Men.

Албумът и турнето Battle for the Sun отбелязаха нова епоха за Placebo. Остава само да се радваме, че станахме част от нея.

Елена Пенева за
Dnes.bg



Тагове:   концерт,   Placebo,   Meds,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Прекрасен концерт!
17.09.2010 12:51
За мен най-фантастичното изживяване поне от година насам-не че толкова ги няма; просто този час и половина вдигнаха летвата много високо :) Искам още! И ни пожелавам да има още :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: felixkotkov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2428258
Постинги: 346
Коментари: 2128
Гласове: 5262