Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
10.04.2009 10:26 - Сценичната маструбация на един извратен аржентинец
Автор: felixkotkov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5911 Коментари: 9 Гласове:
0

Последна промяна: 10.04.2009 11:34


Драги европейци, запознайте се с Родриго Гарсия - агресивен аржентинец, син на месар, който дълбоко вярва,  че театърът му  е призвание и затова се преселва да твори на Стария континент.

През 2009-та той бе един от петимата отличени в категорията Нови театрални реалности на Европейските театрални награди - тоест - неговият театър е изобретение.

Доколко то заслужава награда и докъде се простира лицемерието на Европа, срещу което точно Гарсия негодува, стана ясно още след първото му представление.

То започва със сцена, в която актьорът пуши до голямо корито.

Вади от водата огромен жив омар и го закача на кука, която виси от тавана, след което прикрепва микрофон до тялото му и чуваме нещо като сърдечен ритъм – отсечено и равномерно.

Постепенно омарът спира да размахва щипки, след което актьорът отива, полива го с вода, той живва и отново започваме наблюдението на угасването на жизнените му функции.

След 15 минути и 3 такива “бани” актьорът откача омара и го поставя на маса.

Внимателно разперва щипките му, след което с един удар на сатъра го убива, с още два го разчленява и след това оставя още мърдащите части върху загрятата печка.

Цялата зала започва да мирише на опечен омар, докато актьорът бавно си налива охладено бяло вино.

На екрана под формата на караоке се лее послание, че въпреки че хората вече не убиват, за да ядат, месото в консервата не ги прави невинни.

"Инциденти. Да убиваш, за да ядеш" (Accidens - matar para comer) приключва, когато той похапва току-що сготвения омар.

Дори изобщо да не ти дреме за животното (все пак навсякъде има ресторанти, където убиването на блюдото специално за теб е допълнителна екстра), просто няма как да не бъдеш шокиран, или поне озадачен кога театърът - по принцип метафорично изкуство - е станал буквален и брутален.

И как точно в Европа се случват такива неща на сцена.

Другите представления на аржентинеца също съдържат провокативни и абсолютно еднозначни политически и антиглобалистки слогани, съчетани с брутална визия и екстремни форми (например - замерване на публиката с екскременти).

Пасиране на жива златна рибка в буркан, убиване на жив заек, давене на хамстери в аквариум – господин Гарсия обича да измъчва животни на сцената, защото те, за разлика от несъвършените актьори се държат естествено и с това помагат на “гениалните” му прокламации.

Човек, който определено има проблем с егото си, но го прикрива, като демонстрира протест срещу света, той не се справя особено добре с текста, но затова пък визуално творбите му са повече от въздействащи.

Освен номера с животните, видяхме вулгарна голота, секс на сцената, бръснене на красива девойка, огън, кал, полети с мед тела, които се въргалят в животинска козина, смесена с кърваво месо.

Разбира се, публиката не му остана длъжна. Те напускаха, протестираха с цял глас, намесваха се по всякакъв начин. Но в крайна сметка Гарсия точно това желае – стига интервенцията да не разваля хрумването му, тя му помага.

Само дето когато възмутен зрител се намеси, излезе на сцената, откачи омара от куката и го пусна във водата, Гарсия вдигна скандал до небето и насмалко да го пребие.

Защо провокира, след като не позволява сам да бъде провокиран? Истинският въпрос по-скоро е защо такива пърформанси намират място сред определените за изобретатели на нов театрален език?

И защо Гарсия, който с такива крайни средства критикува системата не се поколеба да приеме кинтите, които му даде същата тази система?

Отговорите оставям на вас.

Следните видео-материали не се препоръчват на Бриджит Бардо, природозащитници и хора със слаби сърца...



Тагове:   животни,   Омар,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. doriana - Ужасно!!!!
10.04.2009 10:41
Ужасно!!!!
цитирай
2. felixkotkov - м да.
10.04.2009 10:47
наживо обаче беше просто тъпо
цитирай
3. анонимен - prostotiyata odi po orata a ne po ...
10.04.2009 12:27
prostotiyata odi po orata a ne po jivotnite
цитирай
4. анонимен - narko-alkoholniq geniii si e e. al ...
10.04.2009 12:38
narko-alkoholniq geniii si e e.al mai..ta
цитирай
5. djuliasno - Ужасно! Отвращаващо! В такъв сл...
10.04.2009 13:03
Ужасно! Отвращаващо! В такъв случай убийците са гении в новото театрално изкуство?!?!?!?
цитирай
6. felixkotkov - Не точно
10.04.2009 13:25
Буквално този човек наистина убива, но не само заради това го награждават. Има много хора, които харесват и са съгласни с политическите му възгледи и краен изказ.
Аз лично мисля, че той е брутално самовлюбен нещастен и неталантлив човек с болно его. Но понякога визиите му се получават - можеш да видиш някои части във второто видео. В този спектакъл имаше и нелоши идеи...
цитирай
7. felixkotkov - малко като адвокат на дявола се получи
10.04.2009 13:25
но все пак има някакъв смисъл в неговия театър...
цитирай
8. dorichela - Отварително във всеки един смисъл ...
10.04.2009 15:04
Отварително във всеки един смисъл на думата. Изобщо не виждам как този изрод може да бъде наречен творец и не виждам как убийството е искуство!!
цитирай
9. mitternacht - ...
10.04.2009 19:46
Мисля, че можеш да разбереш по коментарите на хората, какво е мнението на мнозинството за ей тоя образ.
Лично моето мнение е, че човека е откачалка.Само че, явно екстравагантното (ненормалното де) явно се поощрява, щото било изкуство.

пс. Баш си е ч*кия това.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: felixkotkov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2441154
Постинги: 346
Коментари: 2128
Гласове: 5262