Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
09.04.2009 15:33 - Защо да ходим на театър
Автор: felixkotkov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6195 Коментари: 9 Гласове:
0

Последна промяна: 22.02.2010 17:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Преди време ми се случи нещо доста неочаквано за всеки, който ходи предимно по репетиции и премиери.

Беше обикновена вечер, обикновен спектакъл и обикновен 7-и ред на партера.

Докато си изключвам телефона, около мен настава дандания, сравнима само с голямото междучасие около будката в гимназията.

Вдигам поглед и виждам, че и визуално напомня на това – 6-7 момичета, облечени като за дискотека, сядат и започват да се хихикат около някакъв предмет.

Центърът на вниманието им не е нов телефон, нито снимка на Робърт Патинсън.

Театрална програма е. И по-точно – млад и не особено известен актьор, който изтръгна толкова въздишки от розовата тайфа в следващите часове, че носталгично се върнах във времето, когато по същия начин въздишах по Стефан Вълдобрев.

След като случката се повтори преди няколко дни, вече бях сигурна – театърът у нас не просто се случва. Той живее, при това – по правилата на популярното изкуство.

Затова ето ти 8 причини, заради които да дойдеш с мен на някое от следващите представления!

Театърът е най-проспериращото българско изкуство. То не е скъпо, дава възможности за независимите проекти и шанс на алтернативните форми и поради това има най-голям потенциал за развитие у нас.

Количеството определя качеството. Ако в киното 2 добри филма на година се считат за грандиозен успех, в театъра само 2 силни постановки правят слаб сезон.

Количествено българският театър е един от най-продуктивните в Европа, още повече ако се има предвид броят на населението.

Българският зрител има избор. В София и в повечето големи градове на България всеки може да отиде на театър. Освен това всеки може да намери това, което търси – забавление, модерно изкуство, алтернативни проекти, студентски театър, провокираща визия, психологически театър, класика.

Голямата продукция гарантира, че каквото и да търсиш, имаш шанса да го намериш – тоест българският зрител има избор.

Българският театър е на високо ниво. Забрави заблудата, че сме периферия на Европа. Добрите български представления са напълно конкурентни на европейските продукции. Доста родни театрали поставят и играят в чужбина и доста от онези, които поставят тук, триумфират по време на гастролите.

Театърът е честен и истински. Театърът е най-истинското риалити. Той не лъже с монтаж и специални ефекти, всичко се случва в реално време, тук и сега, специално за теб.

Случва се по този начин само веднъж и никога не може да бъде повторен. Не можеш да го изтеглиш от торент тракер. Не можеш да върнеш времето назад. Доброто представление ти подарява 2 часа. Само за теб.

Независимо дали си искал да се посмееш, да помислиш, да бъдеш уплашен, развълнуван или просто забавляван.

Театърът е новаторски. Сцената е едно от местата, където винаги може да измислиш нещо ново – театърът се е развивал с векове и все още има неочаквани решения.

И ако в Холивуд слабите клишета са основа на пазара, в театъра, да се опреш на тях, означава евтино да лъжеш хора, които са дошли да ти повярват.

Театърът е модерен. И престижен. Най-евтиният билет за театър струва колкото най-скъпия за кино. И въпреки това театърът все още е достъпен за много хора.

На театър ходят предимно млади хора. На театър ходят хора с високи изисквания за времето си, които търсят интелигентната провокация. На театър ходят пичове.

Театърът е човешки. Той е последното място, където отиваш, за да слушаш. Не за да хрупаш, мляскаш, пушиш, пиеш, сваляш мацки, да се пощипваш, да говориш по телефона и т.н. Там си задължен да седнеш и да чуеш какво някой има да ти каже, и то във време, когато общуването е на път да изчезне.

Там трябва да обърнеш внимание на нещо, което е извън собствения ти вътрешен монолог.

Там търсиш човека, другия. И най-хубавото е, че така намираш себе си.
 




Гласувай:
0



1. dorichela - Добре, че все още има хора, които ...
09.04.2009 15:35
Добре,че все още има хора, които ценят театъра... Има какво да се види!
цитирай
2. komitata - Розовата тайфа
09.04.2009 16:47
Розовата тайфа ми напомни защо исках да ставам актьор навремето ;-)
цитирай
3. johnniewalker - Пенева браво!
09.04.2009 17:04
Пак силна проява! Много добре формулирани и аргументирани доводи. Колко от постановките наистина си заслужават е друг въпрос, но поне наистина има за всички. това, че евтините халтурки събират много повече привърженици от тежките представления е друга тема.
поздравявам те за постинга, мисля че си струва да го пуснеш и в Денс, като статия. Дори един да отиде на театър вместо на кино, това си е постижение!
цитирай
4. sofiya - Театърът е новаторски -Да, ако става
09.04.2009 17:19
...дума за СФУМАТО и постановките на Маргарита Младенова и Иван Добчев!:))))
цитирай
5. анонимен - "На театър ходят пичове. &...
09.04.2009 18:55
"На театър ходят пичове."

А пички не ходят ли, ако продължим в този ред на мисли.
цитирай
6. felicity - уф,
09.04.2009 23:05
как нямам никакво желание да опонирам в момента, но си "маркирам" постинга, ако позволите.)
цитирай
7. psyol - всъщност, учадавщо много хора х...
10.04.2009 02:34
всъщност , учадавщо много хора ходят на театър ( опитахте да си намерите билети за театър в събота вечер и ще видите ) :)
цитирай
8. sstoqnov - ..
14.04.2009 10:12
Театърът няма бъдеще в съвременния свят, нито може да се сравнява с перфекционизмът в киното, постигнат чрез десетките дубли на дадена сцена. При постановките на живо голяма роля играе моментното разположение/неразположение на актьорите, които могат напълно да объркат идеята на драматурга.
Колкото до българският театър, в последните години той се нагоди към масовия вкус и се превърна просто в още едно място за забавение, чиито истински смисъл се изплъзва на публиката още със запалването на светлините.
цитирай
9. urbanlady666 - Без заглавие
12.08.2009 17:42
sstoqnov написа:
Театърът няма бъдеще в съвременния свят, нито може да се сравнява с перфекционизмът в киното, постигнат чрез десетките дубли на дадена сцена. При постановките на живо голяма роля играе моментното разположение/неразположение на актьорите, които могат напълно да объркат идеята на драматурга.
Колкото до българският театър, в последните години той се нагоди към масовия вкус и се превърна просто в още едно място за забавение, чиито истински смисъл се изплъзва на публиката още със запалването на светлините.

Театърът има бъдеще!
Наистина, хората , които го предпочитат пред киното, са по-малко , но който е посетил едно хубаво представление, ще отиде и на дторо, и на трето...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: felixkotkov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2436898
Постинги: 346
Коментари: 2128
Гласове: 5262