Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
11.10.2007 16:21 - Мръсна софийска история
Автор: felixkotkov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 20610 Коментари: 36 Гласове:
1

Последна промяна: 11.10.2007 16:42


Много ме дразнеше. Ама много. Всяка сутрин в продължение на година искаше да минаваме по точно определен път към работа. Всъщост, трябваше да минаваме по точно определен път където и да отиваме. Това била неговата улица. Точно по този тротоар трябвало да вървим. И точно тук - да свием. Исках, милиони пъти исках да заложа някой капан по въжето което е опънал между рутината и ината и да загуби баланс. Разбира се, не го направих. А влязох в коловоза.

Една сутрин вървя сама към работата. По същата улица, която всъщност мразя, но съм забравила. Разбира се, случайно или не, самата аз съм се отдала на навика, защото се спъвам в нещо, което дотогава не е било там и падам - пред вратата на някакъв хостел. Отвътре се спускат да ми помагат. Запознавам се с младежа, да, ок съм, ще те заведа до там.

По пътя си говорим за музика. Cinametic Orchestra, Tom McRae, Radiohead, Bright Eyes. Тази вечер има Остава. Разбираме се да го водя, защото така или иначе ще съм там. След концерта не искам да се разделяме.

И вместо по краткия път от Backstage към Попа, решавам да направя туристическа обиколка през жълтите павета. Първо минаваме през университета. С осветлението и протестния трансперант , който той се опитва да чете на кирилица. През нощта целият булевард е пуст.

Вървим по средата на улицата. Минавала съм тук стотици пъти и най-вероятно, не бих забелязала ако някой ден паветата са били розови вместо жълти. Сега обаче сме спрели времето. Градът е наша собственост, той ме нарича "българска принцеса", аз му заповядвам да лае хванат за опашката на коня. И той опитва.

После - парламента, галерията, театъра, военния клуб, фонана, партийния дом, президентството, статуята на София, лъвовете, славейков, попа, НДК... 3 часа през нощта. Най-употребяваната дума в екскурзоводския ми монолог е "национален".

За първи път ми се струва, че София наистина е красива. Толкова красива, колкото мръсна, пренаселена, грозна и противоречива.

На следващия ден хващаме такси. Пътят е ужасен, с много дупки и таксиджията използва случая да каже с интонацията на псувня "европейска столица". Мразя някой да говори с насмешка за София, мразя да я сравняват с други централноевропейски градове.

София не е европейска столица.

София е онзи град, който са били европейските столици преди много време, онзи бохемски град, в който няма значение дали е сряда или събота вечер.

Онзи град, който никога не спи, в който имаш поне три малки магазинчета за хранителни стоки в квартала, от които поне едно е денононощно.

София е градът, в който можеш да избираш между 7 постановки всяка вечер.

Където няма поп-музика и всички добри музиканти свирят в няколко клуба в центъра.

София е мястото, където в цели три кина можеш винаги да гледаш стар филм на цената на един сандвич.

София е мястото, в което, тръгвайки от работа, мога да видя как стар циганин тропа по ламарина, докато малки циганчета и циганки играят кючек срещу него, на улицата, и да си представям, че това е нещо като малката Хавана.

Мога минути след това да съм в Художествената галерия. Или в някой бар, където знам, че пие любимият ми писател. Пие много. Като всички останали.

София е градът, в който са писали Хемингуей, Капоти и Хенри Милър. Наоколо се навъртат проститутки, а баровете са пълни с красиви евтини жени. Ако попаднеш на подходящото място и прескочиш културния трап, може да танцуваш по масите или да изпълниш скъпия ритуал „мятане на бели салфетки във въздуха“. Тук винаги има free fuck – момичета, които чакат да ги почерпиш и момчета, които са винаги готови да ти купят една водка с кола и „без задължения“.

София е единственият град, в който почти всяка кооперация в центъра има тих вътрешен двор със зеленина като оазис.

В София все още хората не си заключват колите докато са вътре.

В София има място за всички хора, приютява всеки в топлата си прегръдка. Студентите - в техния малък мизерен град, останалите с милионите им коли - в крайните квартали и по централните улици.

Не искам да живея другаде. Не искам да живея в подреден малък град с алеи за велосипедисти, без чудовищен трафик. Не искам да е подредено, законно и спокойно. Искам пияници под прозореца и не ми пука, че всеки с по-хубава кола от моята си мисли, че има предимство. Харесва ми да знам как точно с три движения на волана да избегна чудовищните трапове по улицата, на която живея. Харесва ми, когато разказвам от поляната над нощна София градски легенди, чужденците да си мислят, че е филм. Филм е. София е филм.

И не искам финални надписи...

Текстът е публикуван в сп. Freestyle




Тагове:   мръсна,


Гласувай:
2



1. madchemist - СалфеДки !?!?
11.10.2007 16:38
Предполагам, че е цитат
цитирай
2. jones - Да...
11.10.2007 16:41
... и можеш да кажеш "Здрасти" на любимите си актьори всеки ден и те да ти отвърнат със същото, когато отиваш на работа, а те на репетиции :)
цитирай
3. felixkotkov - салфедки
11.10.2007 16:42
не, просто не знам как се пише - неграмотна съм:)
цитирай
4. анонимен - Много красиво
11.10.2007 17:22
Заповядай една усмивка, та да се усмихнеш и ти :)
защото ме усмихна, въпреки че мразя този град (вярно, от 1 година живея тук, но все пак предпочитам малкото уютно Благоевград-че).


Поздрави,
Ivailo
цитирай
5. felixkotkov - О, напоследък както съм тръгнала с одите за градове
11.10.2007 17:38
може и за Благоевград нещо да пусна. То аз съм пускала де... Тази година на фестивала там си изкарах вълшебно. Влюбена съм в този град. Силно се надявам догодина пак да има фест, да съм на него, да хапвам зелена салатка в театъра, да се качвам по стълбите на старовремския хотел, да пием в Дупката и да изкарам вълшебното време с един човек, когото обичам. Сега ще му се обадя. Напомни ми:) мерси
цитирай
6. анонимен -
11.10.2007 22:31
Не съм фен на София, но разказът беше интересен. Както обикновено :)

Недялко
цитирай
7. анонимен - да,
12.10.2007 07:44
София е unique и затова я обичам и ми липсва. :)
цитирай
8. анонимен - Дупката
12.10.2007 08:18
Да не е underground 1?
Сега трябва да се ровя, щото нали ти чета блога от има-няма 1 месец :D

Ivailo
цитирай
9. анонимен - :-)
12.10.2007 17:32
Ели, ако ги нямаше твоите разкази... денят щеше да е скучен, а и София също....
цитирай
10. анонимен - обаче
12.10.2007 18:25
Приятно за четене. Съгласявам се с това за писателите, театъра, старите филми, дори за бохемската атмосфера в известен смисъл. Но какво ще кажеш за това: София е от малкото големи столици, в който няма градски транспорт след 23 ч. дори в петък или събота (което, съгласи се, не е много бохемско), няма функциониращо метро, но пък да - поне такситата са евтини, ок. Сутрин в същия този градския транспорт те очакват най-мрачните, подпухнали и озлобени физиономии по тези ширини. Тези хора мислят твоето момче от хостела и чужденците въобще за балъци, искат циганите на сапун, Волен за президент и Бойко за кмет, ритат бездомните осакатени кучета по улиците, застрояват малкото зелени площи в града ми и засират черноморието, защото някакъв галфон с пари е решил, че иска шестетажен хотел на брега на точно този плаж. Не ме разбирай погрешно, приятелите ми са супер, обаче няма как да се капсулирам и да се правя, че другите ги няма. Избягвам ги ловко, но нали ходим по същите тези улици, щях да си ги спестявам поне в градския транспорт, но няма пет улици, по които да се движиш нормално с колело. А повярвай ми - не само малките градове имат алеи за велосипедисти – вземи един Амстердам, достатъчно жив град с пияници под прозорците :)Ето тези хора, понеже са мнозинство, могат да ме накарат да си стегна багажа и да се преместя в някой разхвърлян, топъл град и със сърдечни жители, например Лисабон.
Между другото, как да няма поп – всичките тези Крумовци, Марии Илиеви, Светли Иванови, Мировци от Каризма т.н. прочее лигоч какво са?
цитирай
11. анонимен - #10
12.10.2007 20:07
Като не си разбрал post-а защо го коментираш?
Всички знаем минусите на града.
цитирай
12. анонимен - Знам ли?
13.10.2007 15:21
Сигурно защото не ми е хрумвало, че текстовете имат една-единствена интерпретация:) Я стига - плюсовете и минусите на града са много повече от тези, които сме изброили тук, то е като да спорим дали чашата е наполовина пълна или наполовина празна. Коментирам post-а, защото споделям това абсурдно сантиментално отношение към София и ми е интересно мнението на Елена по точно тези въпроси.
цитирай
13. gohh - Евала!
15.10.2007 14:53
Мразех града,само защото си спомнях кривите неща,които са ми останали от него...Благодаря ти,Елена,за нежната обида,за напомнянето на чувствената, физическа почти любов към София.
цитирай
14. tomov8 - Хареса ми:)
16.10.2007 09:52
Напоследък по-често забелязвам красотите на столицата ни и въпреки задръстванията, лудницата и стреса не мисля, че София е лош град - като всеки друг голям град е - с проблеми, с трафик, с много хора, но пък и с хубави местенца, събития, автори на блогове:)
цитирай
15. felixkotkov - :))
18.10.2007 10:38
В Рим също няма транспорт през нощта. Лицата на хората са такива навсякъде в България. Много българи слушат чалга и гласуват за Атака и Герб, но много хора никога не е опрадание. Много хора никога не са чели Шекспир и Достоевски. Много хора не са виждали морето.
Амстердам, Лондон, Париж, Берлин, Залцбург има много хубави градове. Но какво да правим ние там? Аз лично не мисля, че там има място за мен, което да ми дава това, което ми е важно:)) Тук е моето място, ако изобщо има такова за циганина по душа(каквато мисля, че съм). И ако изобщо имам сантимент към място, то е тук. Тук ще се връщам.
Между другото поп означава нещо което се продава освен че е популярно. Тук да правиш музика е хоби.
цитирай
16. vladikoff - София - my kind of place
19.10.2007 09:23
Наистина ми хареса как си описала столицата. Кой ти е любимия писател by the way?
цитирай
17. felixkotkov - М да кажем, че са няколко:
19.10.2007 09:35
Достоевски, Булгаков, Буковски, Камю, Борхес, Кортасар. Комерс, батка:))
цитирай
18. vladikoff - широк спектър
19.10.2007 09:39
От Достоевски до Буковски... А последната книжка до леглото ти коя е?
цитирай
19. felixkotkov - Нечистота
19.10.2007 10:02
Филип Джиан. Преди нея - "Корабът на глупците" - Грегъри Нормингтън.
цитирай
20. vladikoff - Един женен мъж
19.10.2007 12:07
При мен беше тази от Пиърс Пол Рийд. А мъжът до теб не ревнува ли от книгите :)
цитирай
21. felixkotkov - Ами аз нямаше да си взимам книга
19.10.2007 12:53
ако си имах мъж до мен.
цитирай
22. vladikoff - Добро утро!
22.10.2007 09:19
То едното не пречи на другото. Даже в определни моменти симбиозата е страхотна!
цитирай
23. анонимен - София Видео Гайд
29.11.2007 09:04
1. Текстът е много добър. Четох го в "Freestyle", а списанието се потурчи някъде и от тогава го търся.
2. По съвпадение в края на май заснех един филм с подобна гледна точка за София. От вчера си и сайт (www.sofiavideoguide.com). Премиерата му е на първи декември в Дома на киното. Мога ли да използвам някакви части от твоя текст за тумба-лумбата по премиерите срещу две покани за Дома на киното?

Никола Бошнаков - режисьор на филма
bidonfilm@gmail.com
цитирай
24. анонимен - И аз така
04.12.2007 18:35
и аз така я усещам . Живях 1 година в Осака (която сега пък ми липсва ужасно) и щях да се поболея от мъка по жълтите павета.
Просто София е магия, ако и самият ти си вълшебник.
Aozora
цитирай
25. ksilva - С разтуптяно сърце
23.12.2007 15:28
Аз съм от дълбоката провинция, но щом прочетох текста ти, веднага ми се прииска да запея: " София, мамо Соофиия".
цитирай
26. анонимен - благодаря
06.01.2008 19:34
защото текста не е само за София, градът където винаги ще се връщам, а за топлината, любовта и онези детайли, от които е съставен живота ни...
цитирай
27. анонимен - Бе София си е готина бе, също като ...
10.02.2008 16:46
Бе София си е готина бе, също като другите български градове. Но си мисля, че през 90-те градовете ни бяха по-добре от сега. В София, Пловдив и Варна го нямаше това строителство на поразия. Вижте филма "Софийска история" да видите колко дървета е имало през 1990 г. и сравнете със сега.
цитирай
28. анонимен - До номер 10
10.02.2008 16:52
Номер десет, не си прав напълно. Сега ще ти покажа каква беше София през моите очи през 90-те. Изключвам центъра, защото тогава много рядко ходих там. Ето я моята софия:
рейс 64, 85 и 120. Както си пеех: 120 към Хладилника лети...

24 СОУ, с моите приятели на оградата, под дърветата, които сега отсякоха...

Помня как с един от двамата ми най-добри приятели строяхме кучешки къщички в Стефан Караджа. Не толкова отдавна - 1998-2001 беше този период.
Хладилника - Зоологическата - животните
цитирай
29. анонимен - Aplauz
22.06.2008 22:52
Ne mojah da povqrvam 4e vsi4ko tova e okolo men vseki den i vypreki gadoriqta si naistina e krasivo,blagodarq na syzdatelq na tozi tekst 4e me nakara da se zamislq!
цитирай
30. анонимен - Глупости от 1001 нощ!
06.01.2009 15:10
Тая дето го е писала това е луда или тепърва ше откача.Едно,че не е верно това дето го пише - живял съм в Париж,бедна й е фантазията на девойката кво значи бохемски живот,заведения,актьори и писатели,вътрешни зелени дворчета на кооперации и т.н.София наистина беше хубавия град за който тя говори но преди 25-30 г.Тогава беше чисто и имаше и атмосфера и хубави постановки и артисти и писатели и много кина по 30 ст билета! Сега какво е?Хаос навсякъде,мръсотия,чалга,наркомани,проститутки,помияри,просяци,цигани,пияници и много ,много простотия и агресия.Младите хора се избиват по улиците за няма нищо.И което най-ме дразни-колите по тротарите,а майките с децата и с количките - на улицата ???... С една дума - отвратително ГЕТО,в което е ужасно трудно да отгледаш деца примерно,но за това на празноглавото девойче явно и не му идва нищо на акъла !!! Ей за това пиши ве момиченце,а не за бездомни кученца и не знам какви псевдо-глупости между 2 джойнта! Утре и ти майка ше ставаш и ше трябва деца да отглеждаш в тоя ужасен град.Не ти завиждам!..
цитирай
31. prostorumi - Ooooo
08.01.2009 22:11
Tova sum go 4ela.... kude, kude... v edna sedmica v Sofia moje bi...poklon
цитирай
32. viki11 - Много хубав текст. Трябва всеки да ...
22.02.2009 15:36
Много хубав текст. Трябва всеки да знае, какво иска. Най-добре е у дома понякога.
За мен София е градът с педофилите на свобода.
Едва ли ще му хареса.
цитирай
33. felixkotkov - :) има три нови коментара
20.03.2009 11:26
Което ме радва, защото показва, че блогролът се чете йеееее:))))
Иначе - мерси за похвалните думи, а колкото до това, че ще откачам още - дай боже, че нещо много съм станала обикновена напоследък.
Иначе да - София може да бъде и доста гнусна. Текстът пе писан прди 2 години. От тогава... бе да кажем, че паркирам малко по-трудно пред нас, по-бавно стигам на работа и повече мирише в градския, когато го ползвам.
Но въпреки това - София си е нашият град. На който не му харесва да пробва малък град - тихо, спокойно, хармонично, особено ако не си безработен е чудно място за отглеждане на деца.
цитирай
34. анонимен - ot edna varnenka
23.10.2009 04:04
Nikoga ne sym haresvala Sofia, no ti mi ya pokaza po now nachin. W tazi svetlina izglezhda krasiva. Kato pyrwa lyubov. Mynichko ti zawizhdam za koeto. E, az taka si obicham Varna:)
цитирай
35. анонимен - 54-to uchilishte
30.12.2009 00:21
Mnogo si zadrystena.Nqmam nerwi da te cheta dokraq.
Mnogo se obqsnqwash i ebawash majkata na t'wa, koeto si se opitala da naprawish(napishesh), wypreki, che ne bi mogla...
цитирай
36. анонимен - Много досаден пост, затова и не го ...
02.12.2012 23:04
Много досаден пост,затова и не го прочетох.Сори!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: felixkotkov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2428263
Постинги: 346
Коментари: 2128
Гласове: 5262