Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
17.11.2011 08:38 - Едно малко радио на Мая Новоселска и Теди Москов - ревю
Автор: felixkotkov Категория: Изкуство   
Прочетен: 5176 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 17.11.2011 08:39


Иска се смелост да останеш романтик в циничен свят, подчинен на съмнителни ценности и с лекота превръщащ глобални морални категории в субективни битово ненужни отживелици. Човечността и доброто винаги са личен избор и почитателите на театъра на Теди Москов отдавна са в съучастие е героите му, които ги отстояват (понякога – смешно, друг път - тъжно).

Една птица – по чаплиновски тромава и комична - мечтае да стане истински човек. При кандидатстването обаче се оказва, че единственото свободно място на позицията е за жена, при това актриса. Нищо, ще поеме този риск, дори ще се окаже директно в ешкъна, притисната от страховитата реалност, сценичната треска, желанието да твори.

В "Едно малко радио" Мая Новоселска е героиня от черно-бял филм, носталгично-комична реплика към по-красива и идеалистична епоха. Тя с лекота жонглира с три от основните теми в театъра на Москов - мечтите, изкуството и контрапунктовете им в действителността.

В спектакъла предметите на сцената кукловодски оживяват и придобиват характер, звучат песни (лайтмотивът – "Едно малко радио" на бащата на режисьора – композитора Стефан Москов), а скечовете се редуват с поетични текстове от Федерико Фелини, Марчело Мастрояни, Юрий Олеша, Андрей Платонов, Аксел Мунте, Артур Лундквист и Емил Чоран. На екран с прожекции на птици, красиви гледки и джаз класици, заобиколена от реплики на скулптурите на Алберто Джакомети (с прожектори вместо глави) героинята на Мая Новоселска разказва приказка от страната Фантазия.

Тя обича да говори за местата, на които не е била и да превежда от езици, които не знае. Тя получава отговор на неизпратените любовните писма, които пише към хора, с които не се е запознала. Мебелите не я обичат и понякога спорят с нея, но ютията може да стопли сърцето й, шевната машина да се превърне в пишеща, а месомелачката – в латерна.

Фрагментарен и безкрайно романтичен, моноспектакълът "Едно малко радио" ни припомня "как са прости нещата и как чудесен светът". Между другото, ескимосите живеят черно-бяло, но сънуват по-цветно от всички хора на земята. Телефонът ви може да е изключен поради неплатени сметки, но Комитетът за защита на фантазията и опазване на въображението с членове Стефан Москов и Мая Новоселска ви приканват да не затягате коланите и ви желаят "приятен полет".

Автор: Елена Пенева за Капитал Light




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: felixkotkov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2441222
Постинги: 346
Коментари: 2128
Гласове: 5262