Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
30.12.2010 21:40 - Филмите на 2010
Автор: felixkotkov Категория: Изкуство   
Прочетен: 3958 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 30.12.2010 21:42


Най-доброто от боксофиса

Генезис
Кристофър Нолан работи по сценария на филма 10 години, за да изгради интересен сюжет около предъвканата тема за връзката между сън и живот. Типичните за киното му психически нестабилен основен персонаж, нелинеен напрегнат сюжет и илюзорна променлива реалност са допълнени от звезден актьорски състав начело с Леонардо ди Каприо. В крайна сметка се получава филм достатъчно сложен, за да има претенциите за сравнения с шедьоври като „Матрицата“, но и достатъчно прост и въздействащ, за да се хареса на масата. Успехът го връхлетя съвсем естествено.

Социалната мрежа
Тази година почнахме да живеем в нея, а Марк Зукърбърг бе обявен за личност на 2010 от сп. Time. Допълни към това Дейвид Финчър и призмата на драматичните лични отношения между създателите на феномена Facebook. Динамичен, емоционален, напрегнат и безкрайно любопитен филм, който се появи в точното време. 

Хари Потър и даровете на смъртта: Част 1
Според верните фенове на поредицата, това е една от най-добрите и точни адаптации на книга за „Хари Потър“. Според останалите е муден и прекалено дълъг. Обаче и двата вида са го гледали. И за разлика от третия „Здрач“, който също излезе тази година, все пак има защо.

Железният човек 2
Чудният първи филм е част от успешния до момента проект на Marvel да пресъздадат невероятния си супергеройски свят красиво и зрелищно, в поредица от екранизации за всичките си култови персонажи. И макар че втората част на „Железният човек“ сюжетно и сценарийно не беше на висотата на първата, отново предложи необходимото количество екшън, драма и хумор, за да помете боксофиса и да ни подготви за продължението Iron Man 3, както и за мегапроекта, обявен за 2010 -  The Avengers...

ТРОН: Заветът

28 години след първия филм, продължението успява да държи технологичния темп на иновации, представяйки футуристичната мечта за биодигитален организъм в паралелна вселена. И дори посредствените диалог, сюжет и персонажи на филма не пречат на насладата от най-доброто 3D изживяване до момента, което без проблем ни отвежда до нови светове.

Комедиите

Шут в г*за
Ако обикновен задръстеняк облече костюм на супергерой и тръгне да се бори с престъпността по улиците, маскиран с подръчни средства, логичната развръзка е, че ще му сритат г*за. Но ако към него се присъедини типичен комиксов отряд, лошите има от какво да се притесняват. С равни дози ирония към класическите рисувани супергерои и безкрайна любов към комиксите, филмът е забавно брутален, умилително емоционален и приятно идеен.

Scott Pilgrim vs. the World
Edgar Wright е геният, на когото дължим пародийните жанрови шедьоври Shaun of the Dead и Hot Fuzz. Трети по пистата e Scott Pilgrim vs. the World, който интерпретира борбата за любовта през стилистиката на видеоигрите. В главната роля е Майкъл Сера – вече виртуоз в серия от крайно смотани, но симпатични персонажи в Juno, Superbad, Youth in Revolt. Едва ли ще се заливате от смях, но усмивката трудно ще падне от лицето ви...

Take Him To The Greek
Американските комици от ново поколение имат много положителните черти и една от тях е, че дори когато не странят от сюжетните клишета, успяват да ги осъвременят по адекватен начин. Пример е Take Him To The Greeks (с продуцент Джъд Апатоу), в който възпълният вече Джона Хил си партнира с Ръсел Бранд в потресаваща история за трудностите на новоизлюпен кадър на музикалната индустрия да завлече рок певец от Лондон до Лос Анджелис. Обстоятелствата, които пречат, са секс, наркотици, алкохол и комплекси, а дори по-забавни от физическия и ситуационен хумор са появите на куп реални личности като Ларс Улрих от Металика, Пинк, Кристина Агилера и др. Умилителните поуки за самотата и кухия блясък на шоубизнеса са представени без излишна мелодрама и с приятен хумор.

Анимациите

Как да си дресираш дракон
Умилителен, увлекателен, красив, нежен. Фантастичен свят, в който изкуството да обичаш е изкуство да опитомиш, а да приемеш себе си дори като аутсайдер, е първата крачка към това да те приемат всички.

Играта на играчките 3
Познатите герои от предишните филми се борят за съществуването си в третата част от поредицата – дело на Пиксар/Дисни. В нея Анди вече е в колеж, а играчките му имат три нелицеприятни алтернативи – боклука, тавана или да бъдат дарени за благотворителност. Приключенията са особено динамични, а борбата за оцеляване в новото положение ражда забавен хумор и множество запомнящи се лафове. Умилителните поуки не са спестени и очевидно това е формулата на успеха, защото именно „Играта на играчките 3“ е най-касовият боксофис хит на 2010-а, с печалба от 415 милиона долара.

Шрек: Завинаги
Най-печелившият анимационен герой на Dreamworks се сбогува с почитателите си тази година с обявения за финален „Шрек: Завинаги“. В него чудовището, стигнало до семейната идилия на „И заживели щастливо“, се бори с нещо като криза на средната възраст и яко оплита конците за себе си и семейството си. И въпреки че е по-слаб от предишните филми, той все пак успя да постигне това, заради което и малките, и големите му почитатели го харесват: нетрадиционно преобръщане на романтичните клишета в полза на хумора, но без да се заобикалят мъдрите поуки.

България

Мисия Лондон
2010-а ще остане в историята с най-успешния филм в българския боксофис. И това е хубаво не защото е показател за качество, а за нещо дори по-важно – завръщането на изгубената вяра в българското кино на българските зрители. Цифрите говорят сами за себе си, но тук можете да чуете и Димитър Митовски.

Европа

Писател в сянка
Истинско напрежение, психологизъм, красива визия, великолепна игра. Интелигентният диалог, който наистина слушаш, който осмисляш и следиш. Кино от старата школа, мъжкарско, смислено и виртуозно изковано.

Филмите от 2010, които не видяхме на голям екран, но които чакаме с нетърпение:

King"s Speech
Колин Фърт и Хелена Бонъм Картър. 7 номинации за Златен Глобус. 5 награди на Британските независими филмови награди и награда на публиката в Торонто. Изглежда, определено има защо...

Black Swan
Натали Портман, Мила Кунис, Уинона Райдър, Венсан Касел – режисирани от Дарън Ароновски. След мъжката лудост в „Кечистът“ е ред на женската...

True Grit
Братята Коен + Джеф Бриджис. Какво още?

Biutiful
С „21 грама“ и „Вавилон“ Иняриту заформи армия от фенове, която трескаво очаква следващия му филм. Драмата Biutiful се занимава с въпроса за изкуплението, живота след смъртта и връзката между прошката, любовта и смъртта.

127 Hours
Новият филм на Дани Бойл е за алпинист, попаднал в планински капан за 127 часа. Преосмисляйки живота си, той прави нечовешки неща, за да достигне до спасението.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Хм..
30.12.2010 22:23
Трон? Хари Потър? И най-голямата ми болка - "Социална мрежа"? Позорът на Финчър? Знакът, че е влязъл в застой и не може да произведе вече нищо интересно? Не, това не е сериозно... Дори Зодиак ми достави повече удоволствие.
Черният лебед го има по всички торенти, ние вече го изгледахме и мощно спорихме за него. Великолепен филм!
А иначе за Inception и Gost Writer съм напълно съгласна.
цитирай
2. анонимен - CINEMASCROTUM
31.12.2010 16:58
За мен излишното заглавие /едно от тях поне, де/ е "Железният Човек 2". Какво, по дяволите, имаше в него, че да е един от най-добрите на 2010? Не знам. :( "Take Him To The Greek" също беше невъобразим провал, дори не знам има ли измислена дума, с която да го опиша.
Весели празници!
цитирай
3. felixkotkov - ХМ
03.01.2011 17:07
Скроти, Iron Man 2 стаа на фона на останалите помии, имаше и много по-тъпи опити, знаеш добре :) Засега според мен Марвел не са се осрали още, чакам Тор, за да преценя, ама по-скоро средновато, отколкото слабо...

Take Him To The Greek пък беше в пъти по-як от останалите тъпи неща, дето изфабрикуваха Джъд Апатоу и компания тая година - нещо разочароващи бяха според мен.... Моментът с Ларс Улрих в леглото беше як.

Аре една класацийка и от теб, а?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: felixkotkov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2432506
Постинги: 346
Коментари: 2128
Гласове: 5262