Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
29.11.2010 13:59 - Седмичен гайд: Уди Алън, Стенли, Seattle Night, Полет над кукувиче гнездо
Автор: felixkotkov Категория: Изкуство   
Прочетен: 3872 Коментари: 2 Гласове:
1



29 ноември, понеделник

ПРЕМИЕРА

Рапунцел и разбойникът
20 години след последния филм по класическа приказка, която сме гледали от Дисни („Красавицата и звяра“ – 1991), отново ще се насладим на смесица между обичайни сюжетни ходове и модерни решения. И познатата история на Братя Грим за принцесата с дълга коса, която е спасена от принца от високия си затвор, тук е преобърната в романтична комедия за самовлюбен разбойник, който намира грешно скривалище – личната кула на дългокоса бойна мадама. Около тях се въртят своенравен жребец – полицай под прикритие и коварно неопределимо земноводно. Симпатична и визуално близка до класическата рисувана анимация, модерната приказка ще развесели и малчуганите, и родителите им.

Ще срещнеш висок тъмнокос непознат
В последните години верните фенове на Уди Алън бяха приятно изненадани от „Мачпойнт“, разочаровани от нетипичния „Вики Кристина Барселона“ и обнадеждени от завръщането към обичайната му същност с иронично забавния „Whatever Works“. За съжаление „Ще срещнеш висок тъмнокос непознат“ не е черешката на тортата, но пък не ни лишава от добре познатия циничен хумор и жесток сарказъм към семейните ценности и живот. Разказва за два неуспешни брака, чиито участници търсят липсващото им в партньора някъде другаде. Накрая невинна се оказва само онази, която го намира в чашката и кристалната топка. Смешно тъжно, но не и поучително.

Безпощадно
Всеки филм със Скалата стартира от силния аргумент, че можем да оплакнем очи в безпощадно оформеното му самоанско тяло. Понякога и финишира дотам. В случая жанрът е динамичен екшън, където вместо приказки се раздават куршуми и крошета. Темата е отмъщението на престъпник, току-що излязъл от затвора след 10-годишна присъда. Всички виновни за престоя му там ще си платят, а междувременно на екрана ще видим няколко кръшни женски тела и подкупни ченгета. Да, и след 90-те продължават да се снимат такива филми...

ТЕАТЪР

Три Дъждовни дни
Меланхоличен и вълнуващ разказ за няколко поколения, преживели няколко трагедии, сред които – войната във Виетнам, Голямата депресия, сривът на Американската мечта и на собствените си планове. Великолепна и аргументирана режисура и брилянтна актьорска игра. Едно от най-интересните попадения в афиша на Театър 199.
Театър 199
29 ноември (понеделник), 19,30

МУЗИКА

Seattle Night
Два пъти в годината Seattle Night възражда духа на легендарни банди, като Pearl Jam, Nirvana, Soundgarden, Alice In Chains, Stone Temple Pilots, Mad Season и др. 7 години след началото на култовите партита, последният понеделник на ноември отново е тук и организаторите на събитието пак са подготвили подобаващи изненади за феновете. Отново ще видим сборните формации от музиканти от различни групи, като този път се включват музиканти от 12 банди в 3 новосъздадени формации, допълнени от Jeremy, които ще са в пълен състав. Първата формация под името Mad Summer включва музиканти от Сепуко 6, Surmata Harry"s Coptor Mix и Blackout. Втората ни среща с едни от най-честите участници – членовете на Awake, Dialog, Skre4 и Omnipresent. Третата пък ще покаже музиканти, които сравнително рядко участват в подобни събития – барабаниста на Panican Whyasker Деян Драгиев – Даката, вокалиста и китариста на Gravity Co. Явор Захариев и Ивайло Чалъков, вокалистa на Der Hunds – Боби Косатката, и голямата изненада – Господин Господинов – Гепи (фронтмен на емблематичните СТЕЙН).

30 ноември, вторник


ПРЕМИЕРА

Пиеса за умиране
Втората работа (след „Окото“) на младата режисьорка Ани Васева с Боян Манчев (Тялото-метаморфоза) отново ни среща с история, проблематизираща тялото. Този път участниците са трима, при това – не кои да е – неподражаемата Вяра Коларова, един от най-перспективните млади български актьори – Леонид Йовчев и Петър Генков, добре познат изпълнител в областта на танцовия театър и движенчески пърформанс у нас. „Пиеса за умиране“ проблематизира страха от смъртта (или липсата й) и крайностите, до които тя води чрез еклектика от жанрове, сред които романтика, черна комедия и сатира.
The Fridge
30 ноември (вторник), 20,00

КИНО

Манхатън
Премиерата на новия филм на Уди Алън провокира седмица с неговото кино изкуство в Одеон. Един от филмите, емблематични за него, както и за Ню Йорк, е „Манхатън“. Представлява поема – любовно обяснение към града, в ритъма на блуса и на сърцето.
Одеон
30 ноември (вторник), 17,30

1 декември, сряда

ПРЕМИЕРА

Полет над кукувиче гнездо

Безспорно най-чаканата премиера този сезон е голямото завръщане на Александър Морфов на българска сцена за първи път след „Дон Жуан“ (2006) и след няколко години поставяне само в чужбина. В интерпретацията на култовия роман на Кен Киси Деян Донков (в ролята на Мак Мърфи) и Рени Врангова (в ролята на сестра Речид) ще се сблъскат в титаничната битка между човешкото достойнство и право на свобода и жестоката Система. Резултата очакваме с нетърпение...
Народен театър „Иван Вазов“
1 декември (сряда), Голяма сцена, 19,00

МУЗИКА
 
Джанго Зе
Въпреки че някои от членовете на станалата известна банда в началото на десетилетието вече не живеят в България, всяко тяхно завръщане на родна земя е съчетано от екстатичен концерт, който радва феновете им с неподражаем компот от балкански ритъм, рок, блус и източни влияния, комбинирани със забавни текстове и експлозивна енергия.
Coda
1 декември (сряда), 22,00

ФЕСТИВАЛ

Град от стени
Расовата, етническата и сексуалната толерантност е един от белезите на модерното и развито общество. Затова можеш да провериш поне едно от събитията на стартиращия тази седмица ЛГТБ фест в Червената къща. Препоръчваме филма на Юн Су „Град от стени“, разказващ за Шушан – намиращ се в сърцето на Йерусалим гей бар – необикновен символ на единство, който защитава поколенията от сегрегация, насилие и предразсъдъци.
Червената къща
1 декември (сряда), Червена зала, 20,45

2 декември, четвъртък

ПРЕМИЕРА

Хеда Габлер
Въпреки неособено светло очертаващото се бъдеще на българския театър е сигурно, че всяка година повечето от дипломните представления в НАТФИЗ са не по-лоши от тези в репертоарните театри. Затова можеш да пробваш новото „Хеда Габлер“ по пиесата на Ибсен със студентите на проф. Атанас Атанасов, под режисурата на проф. Пламен Марков.
НАТФИЗ
2 декември (четвъртък), 19,00

МУЗИКА

Стенли и Остава
След няколкогодишно мълчание Станислав Сланев – Стенли, се завръща на сцената с национално клубно турне, включващо компанията на китариста на Остава – Георги Георгиев, и друг бивш член на групата – Михаил Шишков. Софийската дата ще предложи не само състава, който пътува със Стенли, но и цялата Остава за един незабравим общ лайф, на който освен отделните им репертоари ще чуем общата им песен „Поля от слънчогледи“, както и други изненади. Присъствието на израсналите през 90-те – задължително! Още за концерта и турнето чети тук!
Строежа
2 декември (четвъртък), 22,00

КИНО

Рапсодия в бяло
Първият пълнометражен игрален филм на Теди Москов. Разказва за хипотетична жена. Но не съвсем хипотетична. Всъщност – полуистинска – жена клоун, куклена актриса. Тъжно смешен и безкрайно поетичен, с Мая Новоселска в главната роля и куп други известни български актьори. В него няма нищо обикновено. И точно това е най-хубавото...
Одеон
2 декември (четвъртък), 18,00



Тагове:   Уди Алън,


Гласувай:
1



1. анонимен - npocmak
05.12.2010 18:45
без да искам да Ви обвинявам или да звуча критикарски,
гледате ли филма преди да напишете ревю
или си разсъждавате върху прочетени отзиви?
цитирай
2. felixkotkov - :)
07.12.2010 20:04
Без да се почувствам обвинена и критикувана, да, гледам всичко, което препоръчвам. Иначе би било тъпо...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: felixkotkov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2428314
Постинги: 346
Коментари: 2128
Гласове: 5262