Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
22.11.2010 11:46 - Седмичен гайд: Quantic, Тримата мускетари, Хари Потър
Автор: felixkotkov Категория: Изкуство   
Прочетен: 2460 Коментари: 2 Гласове:
1



22 ноември, понеделник

ПРЕМИЕРА

Хари Потър и даровете на смъртта: Част 1
Едва ли е нужно 9 години след началото да споменаваме, че „Хари Потър“ е поредицата на цяло поколение и предпоследният филм (разказващ първата част на последната книга) е обречен да бъде хит. Вероятно се подразбира и че представлява 148-минутна загрявка за втората част, в която ни очакват епични битки и драматични обрати. Част 1 за първи път изкарва действието на сюжета от защитения Хогуортс, който след преврат в министерството на магията се оказва една от многото завладени от слугите на Черния лорд институции. Хари, Рон и Хърмаяни са сами почти през цялото време, опитвайки се да открият оставащите хоркрукс – предмети, в които Волдемор е вплел душата си. Случват им се страшни и странни неща, а филмът с хирургична точност отделя важните моменти от книгата и детайлно и адекватно ги пресъздава. И макар че като цяло върви мудно, „Хари Потър и даровете на смъртта: Част 1“ вероятно ще хареса на феновете на поредицата, които най-накрая ще получат желаната порция важни подробности, на чийто фон през пролетта ще се развие митичната финална битка между Хари и Волдемор...

Следващите три дни
„Изгуби себе си, за да спасиш онова, което обичаш” е водещото послание на новия филм с носителя на "Оскар" Ръсел Кроу. Лентата е динамичен разказ за Джон Бренън, чиято съпруга е осъдена за убийство, което тя твърди, че не е извършила. Срещайки се с бившия престъпник Деймън (Лиъм Нийсън), Джон решава, че си заслужава да рискува всичко, за да я измъкне от затвора... без адвокати. Още за филма чети тук!

ТЕАТЪР

Невинните
Сценичната интерпретация на романа на Теодора Димова „Майките“ е дело на самата писателка в тандем с режисьора Стилиян Петров.  Постановката стиска за гърлото, показвайки невинните, но превърнали се в чудовища деца на прехода. Тежкият и изпълнен със страдание, омраза и насилие спектакъл се стреми да предизвика катарзис у зрителите и успява. Детското насилие и смъртта на красотата (романът е вдъхновен от случая в Пловдив, при който две момичета убиха своя съученичка). Четири великолепни актриси – Койна Русева, Албена Георгиева, Деляна Хаджиянкова, Стефка Янорова за един спектакъл право в сърцето.
Театър 199 Валентин Стойчев
22 ноември (понеделник), 19,30

КИНОмания

Илюзионистът
„Илюзионистът“ е единственият европейски анимационен филм, който тази година се състезава за номинация за Оскарите. И това не е случайно – стилизирана, ръчно рисувана анимация, той е шедьовър на модерното кино. Разказва елегичната история за самотен илюзионист, чието уникално изкуство е застрашено от изчезване под напора на модерната култура. Задължителен.
Люмиер
Киномания 2010
22 ноември (понеделник), 18,30

23 ноември, вторник


МУЗИКА
Карандила брас бенд
Експлозия от виртуозно изсвирени брас синхрони и горещи ритми от Балканите и циганската музика. Ако досега не си гледал Карандила брас бенд, очаква те преживяване, което ще разкипи сърцето ти и ще размърда всички чаркове в посока танц. Най-големите европейски балканбийт фестивали не случайно се избиват за родната ромска формация. Не е нужно обаче чуждото признание, за да оцениш музиката им... на генетично ниво.
Sofia Live Club
23 ноември (вторник), 21,00

ТЕАТЪР

Осем жени
Пиесата от Робер Тома „Осем жени“ е вече пресъздадена чудесно от Франсоа Озон в забавен и изпълнен с черен хумор филм. Сега ще можем да видим и нейна сценична интерпретация на младата режисьорка Биляна Петрова. Сюжетът е класически за криминалния жанр: осем жени са изолирани без изход и без възможност да се скрият една от друга в провинциална къща, а трупът на единствения мъж от семейството е в съседната стая. Бавно се разкриват отношенията на всяка от тях с него. А накрая обратът е толкова неочакван, че въпросът „Кой е убиецът“ изглежда маловажен...
Младежки театър Николай Бинев
23 ноември (вторник), Голяма зала, 19,00

КИНОмания

Контета
Великолепен ретро мюзикъл за Москва от 50-те, най-доброто заглавие в жанра от Accros the Universe насам. Разказва любовна история на фона на сблъсъка между младежката градска субкултура на стилягите (hipsters, хаймани, контета) и новите излъскани унифицирани комсомолци. Ако става дума за кино, музика, танц и театър, руснаците са се доказали отдавна, но ретро соц привкусът на сюжета отваря вратите към неочаквано впечатляващи решения в песните, сценографията, костюмите и хореографията. Като цяло: поразителен.
Дом на киното
Киномания 2010
23 ноември (вторник), 18,30
Euro Cinema
Киномания 2010
25 ноември (четвъртък), 17,00

24 ноември, сряда

ПРЕМИЕРА

Тримата мускетари
Вечната история на Александър Дюма в сценичен вариант на Марк Рехелспо ще оживее на сцената на театър "София" под режисурата на младия Атанас О"Махони, когото вече познаваме покрай „Арт“ и „Четири стаи“. Сега обаче той интерпретира класически сюжет за чест, власт, любов и мъжество, а постановката е изпълнена със сложни боеве и ярки костюми и сценография. Мускетарите в новия спектакъл приличат на джедаи и приликите с киното съвсем не се изчерпват с това. Какво повече, тепърва предстои да проверим...
Театър София
24 ноември (сряда), Голяма сцена, 19,00
25 ноември (четвъртък), Голяма сцена, 19,00

КИНОмания

Розата на Кавазаки
Уважаван чешки дисидент се оказва агент на Държавна сигурност. Истината излиза наяве, когато е напът да получи важно държавно отличие. Филмът разказва как близките му възприемат новината, докато той изпада в изолация и принудителен размисъл с равносметки. Междувременно започват разпитите и историите...
Дом на киното
Киномания 2010
24 ноември (сряда), 20,30

25 ноември, четвъртък

МУЗИКА

Quantic
Англичанинът Уил Холанд, познат като Quantic, е сред най-талантливите диджеи, ремиксатори и продуценти, с вкус към екзотичния звук. Има 14 издадени албума в период от 9 години, участия по множество музикални фестивали по света и общо над 100 хиляди продадени записа от всичките му проекти. Последната и най-актуална дестинация на Quantic е Кали, Колумбия, където се премества да живее, след като първоначално заминава там временно в търсене на традиционна местна музика и музиканти. Именно в Колумбия той сформира новия си проект Quantic & His Combo Barbaro, който ще чуем и у нас. Той включва таланти от Панама, Бразилия, Перу и Колумбия. Част е от парти поредицата Feel Reel.
Sofia Live Club
25 ноември (четвъртък), 22,00

ПРЕМИЕРА

Ecorche
С удоволствие следим развитието на Мирослав Йорданов в танцовото изкуство и пърформанса в последните години. Очевидно въпросите, които го занимават идеологически и практически, са границите и безграничността на тялото и след последния опит по темата „...и мен-ме-ня-ма“, следва нов и по-краен със заглавието Ecorche.
Той представлява органичен монолог на тяло фетиш, концентриран в разреза и докосването, изпълнен от Валери Миленков (Арабеск, „Slit – Мишима и Св. Себастиан“). Спектакълът изследва динамиката на тяло, прогонило личността, мислещо своите граници и цялост, радикално в жестовете си, разтворено и чувствително.
The Fridge
24 ноември (сряда), 20,00
25 ноември (четвъртък), 20,00

КИНОмания

Дървото
Семейство О"Нийл живее щастливо в австралийската провинция, докато един ден съдбата не отнема живота на Питър, оставяйки съпругата му Доун сама с четирите им деца. Скръбта се съчетава с приумицата на малката Симоне, че баща й й говори чрез листата на вековното дърво в двора. Когато майката си намира приятел, а дървото започва да застрашава с корените си целостта на къщата, обаче е време за крайни мерки... Още фестивални фаворити виж тук!
Euro Cinema
Киномания 2010
25 ноември (четвъртък), 21:15

Автор: Елена Пенева за Dnes.bg



Гласувай:
1



1. trolllpower - Много хубав пост. Авторката също е ...
22.11.2010 12:07
Много хубав пост. Авторката също е хубава.
цитирай
2. felixkotkov - мерси
22.11.2010 12:10
:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: felixkotkov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2432375
Постинги: 346
Коментари: 2128
Гласове: 5262