Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
08.11.2010 14:00 - Седмичен гайд: Балкански коне, Ал ди Меола, Милена
Автор: felixkotkov Категория: Изкуство   
Прочетен: 1385 Коментари: 0 Гласове:
1



8 ноември, понеделник

ПРЕМИЕРА

Средиземноморска диета
Максимата, че любовта минава през стомаха, отдавна е изкушила киното да забърква най-различни пикантни истории за връзката между храната и страстта. „Средиземноморска диета“ е поредната. Разказва за секси готвачката София, която освен вкусни гозби завърта странен любовен триъгълник с верния си съпруг и ексцентричен колега. Резултатът – куп комични моменти с щипка романтика.

Път с предимство
След свежия „Последният ергенски запой“, режисьорът му – Тод Филипс, в комбина с един от актьорите – Зак Галифианакис, продължава мисловната верига. И след като ни показа какво може да се случи от необмислено парти с приятели преди сватбата, сега е ред на появата на първото дете. В главната роля виждаме сексапилния Робърт Дауни-младши, който се опитва да стигне до Атланта, където ще се появи наследникът му. Нещата обаче се объркват и той се оказва в кола с пълния карък Итън, който успява да направи пътуването особено забавно. Разбира се, предимно за зрителите и чрез изпитаната формула – сериозна тема + физически хумор + леки лирически отклонения. Без нищо излишно – една динамична класическа американска комедия.

(Не)честна игра
Наоми Уотс и Шон Пен разиграват политическа драма, която в случая се развива на толкова бесни обороти, че повече прилича на екшън. Филмът е изграден по истинската история на агент на ЦРУ, чието прикритие пада без предупреждение, защото съпругът й – бивш посланик – критикува Джордж Буш. Резултатът – политическо надцакване, в което човешкият живот не е нищо повече от карта за игра.

ТЕАТЪР

Хъшове
Вече 6 години интерпретацията на Александър Морфов на класическото произведение „Немили-недраги“ на Иван Вазов продължава да се радва на пълни салони и нестихващ интерес. Неговите хъшове успяха да придадат нов смисъл на превърналите се в емблеми на националното усещане реплики, понятия и герои. Скитници, разбойници и хулигани, дегероизирани, но докрай родолюбци, персонажите в постановката едновременно разсмиват и вълнуват. Те пишат на стената „Свобода или смърт“ и „Само Левски“, умеят за секунди да разсъблекат случаен минувач и минути след това да планират убийството на Султана и падането на Османската империя. Без патетичен ключ, но с много обич – една от емблематичните постановки на десетилетието. Отбележете и тематичното парче вътре - Gypsy Song на Балкански коне.
Народен театър Иван Вазов
8 ноември (понеделник), Голяма сцена, 19,00

КИНО

Сайръс
Джон (Джон К. Райли) е разведен и леко отчаян мъж на средна възраст, чийто живот все повече се превръща в кошмар, докато не среща жената на мечтите си (Мариса Томей). Всичко между тях е прекрасно, докато не открива, че в живота й има друг мъж – синът й (Джона Хил). Интелектуалната битка е неизбежна, а остроумният хумор, чудният диалог и динамичното развитие са чудните бонуси, които вървят с нея.
Дом на киното
So!Independent Film Festival
8 ноември (понеделник), 21,15

9 ноември, вторник

ТЕАТЪР

Апокалипсисът идва в 6 вечерта
Пиесата на Георги Господинов, режисирана от Маргарита Младенова, е сред сполучливите опити за преразглеждане на т.нар. изгубено поколение на Прехода. Фрагментарен и типичен за модернизма текст, който ни среща с неуспеха, несигурността, лутането в пространството, времето и себе си. Невидим снайперист броди из града, а неговите обитатели са едновременно жертви и съучастници в убийства. Малките престъпления на всекидневието. Тъгата се смесва с меланхолия и носталгия – по живот, който така и не се осъществява... като обещанието за едно по-красиво бъдеще.
Малък градски театър Зад канала
9 ноември (вторник), 19,00

КИНО

Полова сряда
Двама най-добри приятели се срещат дълги години след гимназията, когато животът ги е запратил в противоположни посоки. Бен е щастливо женен и е напът да създаде наследник. Андрю е вечен пътешественик и бохем, който не знае какво ще се случи утре. След пиянска вечер двамата решават да участват в арт порно проект, в който „двама хетеросексуални мъже правят секс пред камера, за да отбележат близкото си приятелство“. Абсурдните ситуации, забавните обрати и хуморът идват като тежкотоварен влак – безкомпромисно и точно на място.
Дом на киното
So!Independent Film Festival
10 ноември (сряда), 20,30

Самоубийци: любовна история
Една от най-приятните черти на независимото американско кино е, че изненадва с неочаквани сюжети и хватки, като преобръща крайно експлоатирани територии в земя на изобилието само чрез намирането на нов и неочакван ъгъл към тях. „Самоубийци: любовна история“ е красиво снимана романтична комедия за живота след смъртта с много черен хумор, страхотен диалог и музиката на Gogol Bordello. Хапче добро настроение.
Cineplex
So!Independent Film Festival
9 ноември (вторник), 21,00

10 ноември, сряда

МУЗИКА

10 години Балкански коне
10 години след създаването на формацията, обединила най-добрите музиканти от балканските страни през 2000 година, проектът е все така отворен, а оформилото се постоянно ядро на бандата Краси Желязков (българска фретлес и 8 струнни тамбури; акустични китари), Николай Иванов (клавишни, вокал, бамбукова флейта), Петър Тодоров (кахон, перкусии) и Владимир Величков (кавал) непрекъснато провокира публиката с нови колаборации и все по-интересни експерименти в областта на етно- и уърлд музиката. Четиримата ще отбележат юбилея си подобаващо – с голям концерт с гости: барабаниста Стоян Янкулов, тромпетиста Венци Благоев и певиците Албена Вескова и Невена Петкова.
Sofia Live Club
10 ноември (сряда), 20,30

ТЕАТЪР

Конструкция на освободеното въображение
Постановката на Десислава Шпатова в Драматичен театър Русе, която последва многократно награждаваната „Изкуството на смиташ боклука под килима“ в Пазарджик най-накрая ще зарадва софийската публика, след възторжените отзиви на зрители и критика около премиерата си миналия сезон. Представлението е изградено върху 4 едноактни пиеси на Йожен Йонеско, които се занимават с типични за абсурдизма теми: отчуждението, разпадането на човешките връзки, страха самотата, страха от смъртта, самоизолираността ни, страха от заобикалящия ни свят, бездуховността, физическото и моралното насилие над индивида, фанатизма и тероризма. Между комичното и трагичното, „Конструкция на освободеното въображение“ едновременно ни разсмива, но и остава в мисълта с темите си дълго след падането на завесата.
Театър София
10 ноември (сряда), Голяма сцена, 19,00

КИНО

Септемврийският брой
Документалният филм на Р. Дж. Кътлър разказва за митичната издателка на списание Vogue и най-влиятелна жена в света на модата – Ана Уинтур. В лентата тя допуска камерата до най-ревниво пазените си тайни, в сравнение с които „Дяволът носи Прада“ изглежда като неделна детска приказка. Един задълбочен, смешен и изненадващ поглед върху Ана Уинтур и нейния самоотвержен екип от редактори, докато създават библията на модата.
Cineplex
So!Independent Film Festival
10 ноември (сряда), 19,00

11 ноември, четвъртък

МУЗИКА

Ал ди Меола
След като представи акустичния си проект New World Sinfonia миналата година у нас, Ал ди Меола се завръща отново за поредния си концерт, изпълнен с виртуозен фюжън джаз за ценители.
Sofia Live Club
11 ноември (четвъртък), 21,30

Милена, Черно фередже
София е центърът на вече започналото национално клубно турне на Милена, като в София, заедно рок кралицата и китариста Данчо Лазаров ще бъдат култовите Черно фередже. Още за турнето и репертоара на Милена чети тук!
Строежа
11 ноември (четвъртък), 22,00

ТЕАТЪР

Красотата спи (или Сънят на сценичния работник)
Двама души се сънуват. Делят ги само 100 години. С толкова по-късно живее момчето след момичето. Те обаче ще се срещнат... Сънуващи или сънувани, героите на Теди Москов търсят себе си и любовта и се чудят да се ебичат ли или да се обат. „Красотата спи“ е поетична и смешна интерпретация-импровизация върху Фройд (Зигмунда) и Шарл Перо. Реални и фикционални образи се пресрещат в неочаквани ситуации, пресичайки мечти, сънища и реалност...
Малък градски театър Зад канала
11 ноември (четвъртък), 19,00

КИНО

Вагнер
Дебютен филм на Андрей Слабаков бе саботиран от реалността в края на 90-те, която сякаш го осъществи още преди премиерата му. Сега, повече от 10 години по-късно, той е приятен къс черно бяла антиутопия за социалната зависимост в завладян от лична воля свят.
В него работничка новодомка (Ернестина Шинова) броди окаяно през съдби, надежди, пошлост, горест, досада, невъзможност – от заводската преса "Вагнер" до сталинисткия барок на своето жилище и отвъд него... Лудост, абсурдизъм, черен хумор и ирония. И вход свободен тази седмица.
Одеон
11 ноември (четвъртък), 18,00

Войната е опиат
Филмът, донесъл първия Оскар на жена режисьор (Катрин Бигъло) и спечелил още пет от престижните награди тази година, ще закрие фестивала So!Independent. „Войната е опиат“ е напрегнат разказ за войници от елитен отряд, които имат една от най-опасните професии в света – обезвреждане на бомби в разгара на сражение. Идването на нов член в екипа, който замества трагично загиналия им колега, завинаги преобръща възприятията им за войната, риска, живота и смъртта...
Cineplex
11 ноември (четвъртък), 19,00

Автор: Елена Пенева за Dnes.bg



Тагове:   Милена Славова,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: felixkotkov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2440916
Постинги: 346
Коментари: 2128
Гласове: 5262