Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
09.04.2010 21:32 - Ревю на "Сблъсъкът на титаните"
Автор: felixkotkov Категория: Изкуство   
Прочетен: 3266 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 09.04.2010 21:33


Наблъскан със специални ефекти римейк на не особено популярен филм от ранните 80-те, звезден актьорски каст и митологичен сюжет са три сигурни предпоставки за зрелищен, но не особено смислен боксофис хит.

"Сблъсъкът на титаните" не е нито повече, нито по-малко от това. И липсата на каквито и да било претенции за дълбок психологизъм или усилия за осъвременяване на класическия мит за сметка на много екшън работи само в негова полза.

Вярно, едва ли ще се нареди до мощни холивудски продукции като "300" или "Троя". Няма и да скандализира като "Александър" на Оливър Стоун. За сметка на това най-благородно ни лишава от творческата немощ на решенията в "Пърси Джаксън и Боговете на Олимп", където хлапета надхитряваха Медуза с I-Phone, а Хермес прелиташе насам-натам с Converse-ки с крилца.

image

Накратко, "Сблъсъкът на титаните" представя мита за Персей – син на Зевс и земна жена, който броди из моретата и се терзае за полубожествения си статус. Това се случва във времена на особено обтегнати отношения между обитателите на Олимп и хората, които се опитват да се освободят от тиранията на собствените си създатели. Те от своя страна разгирават всякакви интриги (най-вече по братски между Хадес и Зевс).

Чашата прелива, когато самозабравилата се царица Касиопея се изпуска пред Хадес, че дъщеря й Андромеда е по-красива от Афродита.

За да постегнат дисциплината, боговете дават срок на гражданите на Аргос или да пожертват принцесата, или да срещнат лице в лице митичното чудовище Кракен.

Персей е призован да прекрати както тиранията на боговете, така и безумието на хората като убие Кракен и възстанови мира.

image

Прави го в стегнат почти двучасов екшън с изпипани анимации (в не толкова изпипано 3D), малко пресилено драматична актьорска игра и по детски прост диалог.

Балансът на идеално дозирани зрелищни битки, страховито и красиво пресъздадени чудовища, мъжкарски хумор и любовна мъка е труден за постигане от повечето самозабравили се екшън режисьори. Те обаче не убягват на Louis Leterrier и това е причината за настоящия и предстоящ успех на филма в световния боксофис.

Гласуваме за него с палци горе.

Но пак напомняме – не очаквайте нищо повече от холивудска тресня по сдъвкан, храносмлян и изплют митичен сюжет. Върви идеално с пуканки и кола.

Елена Пенева за Avtora.com



Тагове:   review,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. 0rth0d0x - Не можах да го гледам снощи в Арената
10.04.2010 08:48
ама ...скоро:)
Обичам такива филми, въпреки че, знам какво да очаквам.
Като ми се гледат зрелища - искам да гледам зрелища. Затова и 300 ми е от любимите.
Поздрави!
ПС-добре че каза за Пърси Джаксън, блях.То и самото заглавие едно, бахти.
Чакам Принца на Персия аз...:))))
цитирай
2. анонимен - Сблъсъкът на титаните
12.04.2010 12:26
Бих искала да ви дам една препоръка. Гледах снощи "Сблъсъкът на титаните" в кино Арена. Изключително съм недоволна от качеството на субтитрите. Не знам как са преценили да ги направят жълти, което е доста некомфортно (да не кажа НЕВЪЗМОЖНО) за четене. На излизане половината от хората коментираха, че почти нищо не са прочели! Да не говорим, че 3Д очилата размазваха допълнително и без това лошите субтитри! Ако не се лъжа филма беше от "Александра филмс", бих ви препоръчала да ги посъветвате да спрат с тези жълти субтитри, защото гледах рекламите в началото и видях доста други филми, направени по същия начин. Което означава, че за нищо на света няма да отида да ги гледам във вашето кино! И ако съдя по коментарите на публиката, много хора ще постъпят по същия начин! Не си заслужава да даваш толкова пари и накрая да си излезеш, неразбрал половината филм и с главоболие от напрягане да прочетеш нещо!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: felixkotkov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2436758
Постинги: 346
Коментари: 2128
Гласове: 5262