Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
26.03.2010 10:57 - За козите и хората: The Men Who Stare at Goats
Автор: felixkotkov Категория: Изкуство   
Прочетен: 2372 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.03.2010 10:57


Реалността често е доста по-странна от фикцията и жанровете, които могат да се родят от това, се простират от качествени психотрилъри като "Досиетата Х" до фантастични драми като "Не може да бъде!" (Stranger Than Fiction).

"Мъжете, които се взират в кози" (The Men Who Stare at Goats) обаче избира пътя на комедията, заедно с всичките му възможни препъни-камъни.

Направен по едноименната книга на журналиста Джон Ронсън, филмът проследява историята на репортера Боб Уилтън (Юън Макгрегър), който в отчаяно търсене на подходящ репортаж от Ирак намира Лин Касиди (Джордж Клуни) - агент под прикритие от експериментална военна единица. 

image

Двамата поемат на рисковано пътуване из пустините на Близкия Изток, изпълнено с много ретроспекции към времето, когато специалният легион на Войните-монаси е създаден като начало на проект за Нова земна армия от войници- джедаи със супер сили. Негов основател и водач е изчезналият Бил Джанго (Джеф Бриджис), а настоящата мисия на Касиди е го открие.

„Няма да повярвате колко голяма част от всичко това е истина“ - ни казват в самото начало на филма и описаните събития в него наистина са трудни за вярване.

На ръба между документализма и черната комедия, new age философията и иронията към нея, паранормалното и пълната измишльотина –  "Мъжете, които се взират в кози" безмилостно се хили в лицето на хората, които са готови да повярват в каквото и да е.

image

Именно тази позиция обаче клати въздействието на филма и до самия край очакването на обрат в сценария си остава във въздуха.

Подобно на предишния проект на сценариста Питър Строън How to Lose Friends & Alienate People, "Мъжете, които се взират в кози" се развива в еднообразен ритъм, подправен с малко абсурд, британски хумор и предпоставени ситуации.

На теория ако към това добавиш шеги за Студената война, наркотични трипове, голи хипита, комедийната игра на Клуни (почти толкова добра, колкото в проектите му с братята Коен), объркания поглед на антиджедая Макгрегър (противоположен на Оби-Уан Кеноби), хипарската психария на Джеф Бриджис и лудия поглед на негативния персонаж на Кевин Спейси, трябва да се получи доста добър филм.

image

Колкото и да са забавни проекти, които превръщат тъпотата на американските военни в метафора за вселенската наивност на човечеството обаче, "Мъжете, които се взират в кози" си остава черна комедия на средно ниво и обещаващ първи голям проект на прохождащия в режисурата Грант Хеслов.

И това е напълно достатъчно.

Автор: Елена Пенева за Avtora.com


Тагове:   мъжете,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: felixkotkov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2428229
Постинги: 346
Коментари: 2128
Гласове: 5262